Recenze
Marie-Louise von Franz

Čteme si...
Peter J.Carol -  Psychonaut

Novinky
Nejvíce jsme prodali
Vnější svět

Skoro pravidelný občastník společnosti Spiral Energy
a Školy věšteckých umění v Brně při věštírně Via Regia

Recenze :

Marie-Louise von Franz - Psychologický výklad pohádek, Portál, Praha 1998
Marie-Louise von Franz - Mýtus a psychologie, Portál, Praha 1999


DrakMoudrost lidstva, jeho vývoje, jeho kolektivní paměti - to vše je uchováváno. Nevědomky vtělili toto vše lidé do příběhů, které si vyprávějí už po staletí. Stejně nevědomky vtělují toto vše lidé do příběhů, které vytvářejí dnes.

Z těch dávných příběhů jsou to pohádky a mýty, v nichž lze hledat a nacházet ozvěny vývoje lidské bytosti anebo zákonitosti jejího vývoje dalšího. Pohádky a mýty jsou zdrojem vnitřního poznání, které promlouvá za všech okolností; mluví tudíž i k neznalým, protože se váže na síly v jejich osobním nevědomém prostoru a tak je oslovuje a volá jejich bytost k další cestě. Daleko více ale oslovuje znalé. Ti nejsou odkázáni jen na ozvěnu nevědomých sil, ale mohou obsažená poselství zpracovávat vědomě a tím pomáhat své duši v nelehké cestě za sjednocením.

Je proto dobré poslouchat nebo později číst mýty a pohádky a je lepší hledat jejich výklady. Budete-li číst výklady mýtů, budete se seznamovat s již hotovými výsledky práce lidí, kteří se o výklad pokusili před vámi. Ti vám ulehčili cestu, ti vám napomohli, abyste výšin dosáhli rychleji.

Obě dnes recenzované knihy patří ve své oblasti k tomu nejlepšímu, proto je můžete číst, ba co víc, proto byste je měli číst. Ponoření se do krás starých vyprávění, do jejich mnohdy nesrozumitelného jazyka je vám nabízeno zároveň s vysvětlením všech těchto postupů. Mýty o stvoření patří k nejdůležitějším mytologickým příběhům, obsahují samo tajemství lidského života a jeho smyslu. A v pohádkách je člověk seznamován s úskalími, která na něj čekají na jeho nejednoduché cestě. A to vše lze pochopit díky dvěma knížkám - není to úžasné?

Autorka je dlouholetou žákyní C.G.Junga a svůj výklad podává fundovaně a lehce. Dříve vyučovala na Jungově institutu i jinde a to zřejmě vybrousilo její styl do současné příjemné podoby. Knihy vydalo nakladatelství Portál ve svojí obdivuhodné řadě Spektrum, kde již několik let vycházejí poklady psychologické literatury, zejména té, která je zaměřena na rozvoj lidské duše.

Knížky jsou precizně zpracované a nelze jim vytnout po obsahové stránce ani po stránce vydání jedinou chybičku.

Z.A.P.  

Čteme si

Pokračování předprázdninového čtení z magické knihy Psychonaut se chýlí ke konci. Počítáme ještě se dvěma díly původního překladu na stránkách Energie. Toto tisíciletí ukončíme a další začneme zřejmě s kráceným překladem z knih současného anglického mága Kennetha Granta.

Dnes navazujeme na část z kapitoly Démon Choronzon, která byla uvedena v Energii č.5. Zde bylo pojednáno o ego, o představě pravé vůle a o Kia.

Psychonaut
Peter J. Carrol

Přesně tatáž věc se odehraje, když se mág pokusí invokovat svého HGA (= Holly Guardian Angel, Svatý Anděl strážný). Pramen vědomí existuje a projevuje se v podobě sil vůle a vnímání. Jakákoli jména, představy, symboly a nařízení, které mág přijímá, budou pouze přehnanými artefakty z jeho vlastní mysli a ega a možná telepatickými fragmenty od jiných lidí. A protože mág získává tuto komunikaci v gnostickém stavu, je pravděpodobnější, že je bude nekriticky akceptovat. Gnose nepřidává podvědomou kreativitu a poselství jsou spíše přitažlivější, jestliže jsou dohromady řazena s nenadálou chytrostí.

My, každý z nás má skutečného HGA, nebo Kia, která je naší silou vědomí, magií a géniem. Máme politování hodnou schopnost stát se posedlými pouhými projevy našeho génia nesprávně je chápajíce jako génia samého. Tento nutný vedlejší efekt má genetické jméno, Choronzon, nebo možná démoni Choronzon, neboť jeho jméno je mnohočetné. Uctívat tato stvoření znamená uvěznit se v šílenství a invokovat jisté neštěstí.

Had Víra v boha nebo v lidské ego je totéž. Každý člověk je již svou vlastní chorobnou vizí boha. Jak náboženský maniak, tak černý mág si osvojují jisté charisma a poslání své příslušné posedlosti, ale nakonec je jejich hledání marné, neboť se nemohou dostat za svoje vlastní rozšířené strachy a tužby související s reálnými věcmi - k anonymnímu a beztvarému, a přece fantastickému prameni síly uvnitř nás.

To, že jsme vědomí, magičtí a tvořiví je nejmysteriosnější a nejneuvěřitelnější věc v universu. Každý bůh nebo vyšší Já,které si můžeme představit, je nutně méně ohromující než to, co my sami skutečně jsme - jelikož ti jsou pouze jedněmi z našich vlastních stvoření. Já sám bych nerad dal jakékoli rozumné jméno, atribut nebo podobu nekonečnému tajemství v jádru mého vědomí a za iluzí universa. Bylo moudře řečeno, že absolutno je nevýslovné či je méně než my.

Invokovat skutečného HGA (Kia) je paradoxně obtížný úkol. Jelikož nemá žádnou formu, není žádná možnost získat o něm uchopitelnou představu. Nemůže být chtěn nebo vnímán, neboť sám je vůlí a kořenem vnímání.

Jestliže kdokoliv invokuje HGA s všeobecným očekáváním různých znamení a manifestací, pak lidský génius a magické schopnosti je obvykle poskytnou, jestliže je užito dostatek gnose. Oproti tomu, jestliže jednou vstoupí exaltovaný stav nečekaným způsobem, tehdy bude svobodná víra uskutečněna obvyklým přičtením sebe k jakýmkoliv počátečním mystickým ideám, které člověk mohl mít. V obou případech člověk minul podstatné. Nechte mě zopakovat mé počáteční jednoduché poselství. Skutečný HGA je jen síla vědomí, magie a génius sám - nic víc. To se nemůže manifestovat ve vakuu. Je to vždy vyjádřeno v nějaké formě, ale tato vyjádření nejsou věcí samou. Zde jsou snad pouze dvě věci, které je nutno udělat, pokud chce kdokoliv invokovat skutečného HGA nebo Kia:

Za prvé ego může být vyjádřeno takové jaké je skrze promyšlené hledání sjednocení se s čímkoliv, co člověk odmítl.

Za druhé skrytá božská síla Kia může být pocítěna jako kořen všech aktů vědomí, magie a génia skrze předvedení jako odlišná a rozsáhlá série aktů, které jsou možné.

Invokuj často, jak říká orákulum.

Zapuď Choronzona, kdykoliv se manifestuje.


Příště: Šamanismus

Připravila Zuzana Antares
Překlad Chiah & Viviana

Novinky v našem obchodě:

  1. Inventuru knih jsme ještě nestihli. Jakmile bude hotova, pošleme slíbený aktuální přehled.

  2. Von Franz - Sen a smrt Doporučujeme! (225,- Kč)

  3. Pyramida. Jeden z větších, ale o to účinnějších energetických zářičů. (cena nestanovena)

  4. Mathioli - Herbář neboli bylinář. Tři tlusté knihy, cena za 1 knihu 690,- Kč..

  5. Lévi - Tajemství kabaly. Zase přišlo, dlouho nebylo. (152,- Kč).

  6. Schulman - Karmická astrologie. Druhý díl. První je též skladem. (188,- Kč)

  7. Žert - Léčitelské pomůcky. Sami sobě léčitelem. (188,- Kč).

  8. Rajsigl - Jak pomocí kyvadla hledat. Můžete hledat všechno možné. (198,- Kč)

  9. Marek - Tajné dějiny hudby. Psával vždy dobře, proto doporučuji, ač jsem zatím nečetla. (209,- Kč)

  10. Dotek č10. Téma: Antroposofie. (68,- Kč) Dotek si můžete objednat i dopředu, zašleme nové číslo ihned poté, co jej sami dostaneme (obvykle okolo půle měsíce). Mj. informuje každý časopis o probíhajících akcích s "duchovní" tématikou.

  11. Čínské amulety. Pro každé znamení čínského horoskopu. (95,-Kč)

Magie a co se za ní ukrývá...

Nejvíce jsme prodali:

  1. Keltský Dračí tarot

  2. Antares - Učebnice výkladu tarotu

  3. Keltský amulet Velký kříž

  4. Keltský amulet Drak

  5. Fürst - Psychologie

  6. Witches Tarot

  7. Tarot - 2CD různí interpreti.

Vnější svět:  

 Tak se nám nakonec na dlouho ještě oteplilo. Neznám nikoho, komu by to bylo nepříjemné - jestli si stěžovali zemědělci, že je moc teplo a málo mokro nebo jánevímco, to jsme nezaznamenali.

Ale i přesto nebo právě proto je cosi podivného v povětří. Dobře je to znát na zmatečných politických událostech, ale zaznamenáváme to i na stížnostech lidí, přicházejících do věštírny a poradny.

V televizi opakovali Vetřelce. Není to ani tak brakový film, jak by si leckdo myslel. I zde je velmi mnoho ryze archetypických obrazů a situací. Dalo by se věru popsat mnoho papíru povídáním o tomto filmu. Řekněme aspoň, že na filmových reáliích se podílel známý švýcarský umělec H.R.Giger a že zvláště první díl je utvářen tak, aby otevřel mysl.

Taky mě ještě zaujalo dění ve světě. Nebylo ho málo. Myslím skutečně politiku a mezinárodní vztahy. Kohopak z vás čtenářů napadlo, že i na tomto dění je cosi zvláštního?

Těm kdož mají přístup k Internetu a rádi čtou moje nápady a plky ze života, mohu doporučit moje teď už častěji aktualizované stránky. Najdete je v části Via Regia - tady si otevřete "kdo a kde jsme" a tam si najděte mne.

S vyjímkou natáčení, pochopitelně. Užili jsme si jich opravdu dost. Zhruba to vypadá takhle: Za vrátnicí Barrandova stojí obrovský kovová příšera, která polkne člověka, v břuše jej semele mezi válci, vyžehlí a zase pomačká, natráví a zase očistí a znovu rozválcuje. A na konci vypadne použitý účinkující.

Omlouvám se za pozdní dodání Energie na poštu a tím i k vám domů. V předplatném došlo k několika změnám, přibyli noví a jiní předplatné rušili, dalo mi práci se s tím vyrovnat.

Cena předplatného Energie platná od 1.1.2000: 169,- Kč. Předplatitelé dostávají 10 čísel Energie ročně (o prázdninách a na konci roku jsou dvojčísla), jednou za rok katalogy všeho zboží a když je něco aktuálního tak i další katalogy v průběhu roku. 2x za rok dostane vylosovaný předplatitel, který si objednal zboží, malý dárek.

Další číslo Energie vyjde asi 22.11.y2k. Tak pěkné datum bych si neměla nechat ujít...:).