Recenze
D.Ž.Bor

Čteme si...
Jeremy Fielder - Conan

Novinky
Nejvíce jsme prodali
Vnější svět

Skoro pravidelný občastník společnosti Spiral Energy
a Školy věšteckých umění v Brně při věštírně Via Regia

Recenze :

D.Ž.Bor - Abeceda stvoření, Trigon, Praha 1993

"Je Hlas Přírody a je Řeč Přírody. Hlas Přírody je pořádající síla božského Slova. Řeč Přírody je ozvěnou Hlasu Přírody. Veškeré bytí vyjevuje touto řečí svou skrytou i zjevnou podstatu. Pouze člověk má slovo, poněvadž jedině on proměnil svou přirozenou řeč, souhlasnou s Hlasem přírody, v řeč nepřirozenou, artikulovanou, a postupně ji mění dál v uměný univerzální jazyk, který se stává jeho druhou přirozeností. Stínem Řeči Přírody jsou klíčivostí nadaná semena slov, v nichž neutuchá vibrace přirozené řeči bytosti, z níž se povstáním ze Země jako ze Snu stal člověk. Dřívější přirozená řeč hominizací nevymizela, nýbrž byla v člověku překryta mimikry utvářejících se jazyků. Přestrojením se proměnila v písmo. Semena slov mají v sobě stín spolu s ozvěnou Hlasu Přírody; jsou to jména, protože do sebe jímají.; oproti etymologii, která hledá kořeny slov, mýtoetymologie pátrá po jejich semenech. Kořen rostliny vězí v zemi; jsou to mlčenlivá ústa, zahryznutá do produktů minerální říše. Naproti tomu semena, podobna cestovatelům prostorem a časem, přenášejí s místa na místo latentní tvar, probuzený k životu ve chvíli proměny, to je ve chvíli obměkčení. Semena jsou organické výbušniny, temné hvězdy, z nichž se rodí Novy, svou velikostí statisíckrát převyšující nepatrnost semene. Rostlinné semeno je snem upoutané vegetace o svobodném pohybu. Semena slov jsou snem hmoty o bdění Světla. Ze semene vyroste znak (SÉMA) přirozeného významu. Všechno živé má semeno, které je duší těla. Tělo pomíjí, duše trvá. Všechny věci jsou ve Slově. Světlo i Slovo obývají Blesk, živí se ohněm a milují tmu, která ohni dává jasnost. Z téže příčiny milujme i Mlčení! Vyslovené je nějakým obrazem toho, kdo mluví. Také vyslovené má svou řeč, analogickou té první. Primérní slova při svém putování prostorem a časem vytvářejí gigantické obrysy planetárních výbojů Slova."

Tato úžasná kniha vyšla v nevelkém nákladu v roce 1993. V těchto dnech se doprodává. Neuvěřitelné! Jsem si zcela jista, že brakových bezobsažných příruček na tzv. duchovní témata se mezitím prodaly desetitisíce od jednoho titulu.

Nebudu knihu už víc komentovat, její předmět, sloh i atmosféru sdostatek představila ukázka. Tak krásný styl a vybroušený jazyk nelze doplnit ani převrátit ani kritizovat. Lze jej jen číst a uvědomovat si.

Z.A.P.  

Pozdně letní čtení

Tentokrát jsme pro vás připravili upoutávku na nový román, který vyjde v nakladatelství Spiral Energy. Jde o conanovský román - pro ty kdož neznají doplníme, že barbar Conan je hrdinou fantasy dobrodružných příběhů. Téma námi představované knihy je lovecraftiánské - pro méně znalé zase doplňme, že H.P.Lovecraft psal příběhy o temných božstvech minulosti, o nichž se v odborných souvislostech zmiňuje např. Kenneth Grant, z jehož knih ukázky taktéž chystáme do Energie.

Jeremy Fielder
Conan - Třetí krok do hlubin


Chodba před nimi se ztrácela ve tmě. Byla široká - mohlo v ní vedle sebe bojovat osm mužů. Vykročili vstříc neznámu. Míjeli odbočky po stranách, ústící do prázdných místností podivných tvarů, každé však věnovali pohled kvůli obavám z přepadení ze zálohy. Conan vedl své bojovníky s neomylnou jistotou. V jednu chvíli odbočil, prošli několika pustými místnostmi a chodbami.

Potom Cimmeřan mlčky pokynul rukou, aby zastavili. Tušil nepřítele. Stáhli se ke konci místnosti. Temnota před nimi ožila několika bíle zářícími páry očí. Pak se z ní vynořili dva obrovští osmirucí démoni se špičatými bílými zuby a mezi nimi neméně hrozivý tříhlavý tygr. Přicházeli bolestně pomalu a mlčky, jisti si svým vítězstvím.

"U Croma," syknul Conan.
*
Ubíhaly poslední okamžiky před otevřením brány. Rávana věděl, že nad ním zuří boje; doufal tedy, že jeho démoni zadrží útočníky, ať už je to kdokoli, na dostatečně dlouhou dobu. V okamžiku, kdy ovládne iremské ještěry, bude moci konečně přejít do protiútoku. Těšil se na tu chvíli - neustálé ustupování jej naplňovalo vztekem.

Symboly na kamenné bráně začaly světélkovat.
*
Mi-Go upřel svou mysl na zem pod sebou a ta se pod ním začala rozevírat. Jeho tělo začalo klesat do vznikající šachty.
*
Osmirucí démoni pozvedli meče, tříhlavá šelma se připravila ke skoku. Conan napjal luk, zamířil na tygra a vypustil šíp. Chvíle trýznivého ticha pominula a strašliví nepřátelé zaútočili rychlostí blesku. Šíp zasáhl prostřední hlavu. Ta zešedivěla a změnila se v jemný písek. Tři Iranistánci čelili útoku osmirukého a zemřeli dříve, než si stačili uvědomit svůj konec. Další v čele s Arheštirou zápasili s druhým z démonů a byli rychle zatlačeni do rohu. Tygr útočil na Cimmeřana. Ten uskočil, musel však upustit luk, který zůstal ležet v prachu. Tasil meč. Nadlidsky silným úderem usekl tlapu, která se chystala srazit jej k zemi, opět uskočil a sekl do levé hlavy nestvůry. Meč pronikl hluboko a zůstal vězet v ráně. Bestie sebou škubla a vytrhla mu zbraň z ruky. Hlava se rozpadla, meč ale odletěl na druhou stranu místnosti. Poslední hlava se odpudivě nepřirozeným způsobem přesunula do středu. Conan zůstal stát v rohu místnosti beze zbraně.

Arheštira uskočil před výpady démona a zaútočil na tygra, aby odvrátil jeho pozornost. Cimmeřan toho využil a rozběhl se k luku. Místností se nesl zoufalý nářek Iranistánce, který se svíjel ve vlastních vnitřnostech. Vzápětí se na něj zhroutilo bezhlavé tělo jeho druha. Poslední se octnul uprostřed dvou osmirukých a vzápětí se jeho tělo změnilo v krvavé cáry.

Cimmeřan vystřelil a šíp se zabodl do zad jednoho z osmirukých. Ten se otočil, upřel na Conana pohled plný bezbřehé nenávisti a zanikl v oblaku prachu. Tygr zasáhl drápy Arheštiru do nohy; mladík zaúpěl a padl k zemi. Druhý démon jedinou ranou meče vyrazil Conanovi luk z ruky a rozsekl mu levé předloktí. Cimmeřan zařval bolestí, uskočil a popadl meč jednoho z Iranistánců. Z bezvládně visící raněné paže mu stékala krev. V té chvíli se před nimi ozvalo zadunění kamenů, dopadajících z výšky na podlahu. Oba démoni osmiruký i tygří - se otočili a vběhli do sálu, z něhož vyšli. Slyšeli jekot démona, svištění čepelí a po chvíli nastalo ticho...
*
Kamenné veřeje se začaly otevírat. Rávana se nedočkavě protlačil dovnitř a pohlédl na stovky obrovských otevřených sarkofágů, v nichž už celé věky odpočívali služebníci Velkých. Mezi nimi rostly podivně zkroucené rostliny, ozdobené velkými, bíle světélkujícími plody různých tvarů, a houby, dosahující velikosti dospělého muže.

Rávana se však nezdržoval obdivováním neskutečné scenérie. Ihned začal odříkávat slova dávného rituálu...
*
Mi-Go sklonil svůj yuggothský meč a sklouzl pohledem na jednu ze svých končetin, ležící v prachu. Z ran mu vytékala hustá zelená tekutina. Soustředil svou vůli a zastavil krvácení. Moc Rávanových démonů jej zaskočila. Rozhlédl se. Najednou ucítil magická slova a moc, kterou s sebou nesla. Moc, jež proudila do prostých myslí tvorů pod městem. "Podcenil jsem tě, Rávano," pomyslel si a rozběhl se nově vyhloubeným tunelem ke svému nepříteli.
*
AlAthin nechal svou mysl projít otevřenou Branou a zatímco jeho ústa tiše zpívala, jeho duch se dotýkal myslí ještěrů a uspával je. Byl to souboj vůlí. Rávana brzy poznal, že se mu někdo snaží překazit rituál, přemohl však vztek, který hrozil, že jej připraví o soustředění a vložil do probouzecích formulí ještě více síly...

Velcí plazi po miliónech let opět pomalu začínali dýchat...
*
Conan si stáhl krvácející ránu a ošetřil ošklivě potrhanou Arheštirovu nohu posledním zbytkem hojivého prášku. Mladík na něj pohlédl, v jeho tváři se zračil údiv, a zašeptal: "My žijeme?"
*
Mi-Go byl tentokrát opatrnější a vyzbrojil se kouzly. Prvního z osmirukých démonů, kteří střežili Bránu, ochromil zaklínadlem, s druhým se pustil do lítého boje. Podařilo se mu utnout démonovi paži a vyrazit mu meče ze dvou rukou. Dalším úderem usekl nohu a démon se zapotácel. V bráně se objevil prokletý zřec a jeho tvář zesinala. Neměl už sílu seslat jakékoli kouzlo. Probouzející rituál byl přerušen. A jeho démon prohrával. Hlasitě proklel alAthina, Mi-Go, bohy i démony, tisíckrát nacvičeným pohybem ruky nakreslil do vzduchu symbol klíče a vkročil do magického obrazce na zdi. Oba démoni, nevázaní již Rávanovou vůlí, opustili svá hmotná těla z prachu.

Mi-Go sklonil yuggothskou čepel a vešel do sálu s ještěry. Na rozdíl od Rávany ale neznal kouzlo, jímž by je dokázal probudit a ovládnout. Několik jich rozsekal na kusy, pak se vrátil a zmizel v podzemních chodbách Zapovězeného města.
*
Ve chvíli, kdy Rávana prošel magickou branou do ledové země Leng, se Conan zachvěl. Na okamžik se přerušilo pouto mezi ním a jeho nepřítelem a v té chvíli se sám sebe zeptal, proč to všechno vlastně podniká. Potom prokletého zřece opět ucítil.

Jeho nepřítel byl daleko, velmi daleko... Cimmeřan klel.

 Novinky v našem obchodě:

  1. Runová magie. O runách. Jsou k tomu i karty. (610,- Kč)

  2. Lenormand ve třech podobách. Set nebo jen karty, nebo jen kniha. (178,- set, 168,- jen karty, 55,- Kč kniha))

  3. Magic. Obyčejné vykládací karty v češtině. (56,- Kč)

  4. Campbell - Tisíc tváří hrdiny. Doporučujeme! (447,- Kč ).

  5. Campbell - Proměny mýtu v čase. Taky doporučujeme. (247,- Kč).

  6. Jung - Analytická psychologie. Další doporučení. Této knize porozumí i začátečník (107,- Kč)

  7. Robert M. Youngson - O šílenství, podivínství a genialitě. Ještě jednou doporučujeme! (279,- Kč).

  8. Nováková a kol. - Základy starobabylonštiny. Klínové písmo a jeho řeč. (310,- Kč)

  9. Dotek č.9. Téma: Antroposofie. (68,- Kč) Dotek si můžete objednat i dopředu, zašleme nové číslo ihned poté, co jej sami dostaneme (obvykle okolo půle měsíce). Mj. informuje každý časopis o probíhajících akcích s "duchovní" tématikou.

  10. Astrolog. Znovu na skladě astrologický software! (2.400,-Kč)

Bohužel vznikl během prázdnin v knihách hrozný chaos. Budeme jej muset vyřešit Inventurou, vám pak zašleme aktuální knižní katalog. (zdarma)

Magie a co se za ní ukrývá...

Nejvíce jsme prodali:

  1. Amulety všeho druhu.

  2. Amulety keltské všeho druhu.

  3. Průvodce vaším zdravím.

  4. Lunární kalendář.

  5. Antares - Učebnice výkladu tarotu.

  6. Lévi - Dogma a rituál vysoké magie.

  7. Esoterická spirála.

Vnější svět:  

Obálka z Conana Kromě zmatku v knihách došlo k hrozivému zmatku v kartách. Monopolní dodavatel pro ČR výrazně zvýšil ceny. My jsme u těch několika námi dovážených tarotů některé ceny pro změnu snížili, proto se prosím nelekněte, když nově objednaný tarot bude stát úplně jinak, než jsme předešle uvedli v katalogu. Fakt za to nemůžeme, ale zkusíme též poslat katalogy nové - zřejmě před vánocemi.

Letos nám počasí moc nepřeje. Aspoň já mám takový pocit, že je pořád zima.

Chystáme se do kina na X-men. Perfektní efekty, akce, příslib zajímavého děje - to by mohl být dobrý začátek podzimka. Navíc v těchto filmech bývá nejčastěji skryto nějaké poselství, které by tam málokdo hledal.

V kině jsem ale také byla - na Deváté bráně. Tomuto tématu nešlo odolat. Na jednu stranu mne film trošku nudil. Děj šlo odhadnout dopředu, neměl spád. Knížka je prostě lepší. Ale na druhou stranu to byla dost dobrá zábava.

A v TV jsem stihla mého oblíbeného Blade, ale jen kousek. Předpokládám, že tyto vykopávky vesměs znáte. Jinak mi tuším nepřinesla TV nic nového.

S vyjímkou natáčení, pochopitelně. Užili jsme si jich opravdu dost. Zhruba to vypadá takhle: Za vrátnicí Barrandova stojí obrovský kovová příšera, která polkne člověka, v břuše jej semele mezi válci, vyžehlí a zase pomačká, natráví a zase očistí a znovu rozválcuje. A na konci vypadne použitý účinkující.

Nemáte dojem že něco končí? Ale schválně by mne ty odpovědi tentokrát zajímaly, zkuste mi je nějak dopravit. Jestli ten dojem máte, tak nás bude víc, už tak je nás dost. No jo, končí tisíciletí - ale je to všechno?

Cena předplatného Energie platná od 1.1.2000: 169,- Kč. Předplatitelé dostávají 10 čísel Energie ročně (o prázdninách a na konci roku jsou dvojčísla), jednou za rok katalogy všeho zboží a když je něco aktuálního tak i další katalogy v průběhu roku. 2x za rok dostane vylosovaný předplatitel, který si objednal zboží, malý dárek.

Další číslo Energie vyjde asi 20.10.y2k. Tentokrát zase s Psychonautem.

Doporučuji podzimní procházky do lesa. Mohou být i celodenní. Že nemáte čas? Ale jděte... Vše je jen otázkou priorit. Asi zdůrazňujete něco jiného.