Recenze :
André Van Lysebeth - Tantra
Čteme si :
Psychonaut

Novinky
Nejvíce jsme prodali
Vnější svět

Skoro pravidelný občastník společnosti Spiral Energy
a Školy věšteckých umění v Brně při věštírně Via Regia

Recenze :

André Van Lysebeth - Tantra

V kterémsi minulém čísle Energie jsem psala o jiných dílech tohoto autora: Učím se jógu a Zdokonaluji se v józe. Sám autor říká, že všechny, knihy, které napsal, byly přípravou na knihu Tantra, kterou se pokusím přiblížit dnes.

Většina lidí si pod pojmem "tantra" představí soubor sexuálních praktik a velká většina tzv. duchovně žijících lidí má tendenci tantru odsuzovat, jako něco nesprávného nebo nečistého, případně zapovězeného. Je to typický příklad současné evropsko-americké povrchnosti. Jednak tantra není soubor sexuálních praktik, a jednak s těmi "duchovními" lidmi... no znáte to. Tantra v sobě nicméně obsahuje některé sexuální praktiky, nicméně podmínkou k jejich zvládnutí je přeladění osobnosti, přestavění sebe sama, změna úhlu nazírání na sebe i na vše okolo.


Podtitul knihy je Kult ženského principu. Tantra je kultem ženského principu. To, co u nás, v Evropě, ve světě teď vládne - to je kult mužského principu. Jeho obsahem je především dobývání, podmaňování, násilí, vyvyšování se. Ženský princip je o něčem jiném. A knížka to vysvětluje skutečně velice dobře.


autor vás povede do historie. Tolik opěvovaná Indie před vámi vyvstane v trošku jiné podobě - možná zjistíte, že zase není až tolik co opěvovat, že skutečnost je nemálo prozaičtější, než tvrdí importovaní duchovní mistři, prodávající v Evropě a Americe miliony knih.
Zkusíte se podívat tantrickýma očima: jiný pohled na život, na čas, na věci okolo vás... Věřím, že zvláště ti, kdož se k pojmu jako je kruhový čas dostanou po první, mohou mnohé získat. Mezitím se samozřejmě musíte dozvědět, co je to ženský a mužský princip a pak možná i pochopíte, jakže je to doopravdy s tím sexem.


Ty sexuální praktiky tu pochopitelně taky nakonec najdete, ale třeba vás zklamou. jednak nejsou tak jednoduché, jednak chtějí mnoho cvičení a třeba vedou k něčemu, co jste si nepředstavovali ... :(

Z.A.P.

Čteme si :

Peter J Caroll - Psychonaut

Dnes o tom, co je to chaos a příště začneme s letními hororovými povídkami.

Démon Choronzon :

Do mnoha systémů okultního myšlení vstoupila podivná chyba. Je to představa jakéhosi vyššího Já nebo pravé vůle, která byla zneužita z monoteistických náboženství. Existují mnozí, kdo si rádi myslí, že mají nějaké vnitřní Já, které je nějak více skutečné nebo spirituální než jejich nižší Já. Skutečnosti toto nepotvrzují. Neexistuje žádná část víry o tomto, která by nemohla být pozměněna skrze dostatečně silné psychologické techniky. Neexistuje nic o tomto, co by nemohlo být odebráno nebo pozměněno. Řádný stimul může - je-li správně aplikován - obrátit komunistu na fašistu, svatého na zlého, pokorného v hrdinu atd. Neexistuje suverénní svatostánek uvnitř nás samých, který by reprezentoval naši skutečnou přirozenost. Neexistuje nikdo, kdo by byl doma v naší vnitřní pevnosti. Vše co opatrujeme jako vlastní ego, vše v co důvěřujeme je právě to, co jsme sesmolili z náhodnosti vlastního zrození a následujících zkušeností. Pomocí drog, brainwashingu a dalších technik extrémního přesvědčování, můžeme úplně a hned učinit člověka uctívačem jiné ideologie, patriotem jiné země nebo následovatelem jiného náboženství. Naše mysl je jen rozšíření těla a neexistuje žádná její část, kterou bychom nemohli odebrat nebo modifikovat.


Jediná část nás samotných, která existuje nad dočasnou a proměnlivou psychologickou strukturou zvanou ego, je Kia. Kia je záměrně významu prostý termín daný vitální jiskře životní síly uvnitř nás. Kia je bez formy. Není tou ani onou. Nelze o ní říct téměř nic, kromě toho, že je prázdným centrem vědomí, a to je "to", čeho můžeme dosáhnout. Nemá žádné takové kvality jako dobrota, soucit nebo spiritualita, ani kvality opačné. Nicméně může dát pocit významu nebo vědomí, když něco zkoušíme nebo chceme a nejvýraznější se stává pro nás tehdy, když zkoušíme něco silného. Smích v extázi přináší její záblesk.


Centrum vědomí je beztvaré a neobsahuje kvality, z nichž by mysl mohla formovat představy. Zde není nikdo doma. Kia je anonymní. Jsme nepochopitelným biomystickým silovým polem z hyperprostoru, s přilepenou myslí a tělem. Omylem tolika okultních systémů je představa, že Kia má nějakou předem určenou nebo vnitřní kvalitu či přirozenost. Je to právě toužící myšlení, snažící se dát kosmický význam egu.


Naše ego je tím, co se mysl domnívá, že jsme. Je to představa nás samých, která vyrůstá z životní zkušenosti - naše tělo, sex, rasa, náboženství, kultura, výchova, socializace, strachy a přání. Je na nás vyvíjen velký tlak, abychom vyvinuli integrované a asertivní ego. Jsme přesvědčeni, že víme přesně, kdo jsme a čemu věříme a jsme přesvědčení, že jsme schopni uhájit tuto identitu. Čím silněji se identifikujeme s něčím, tím silněji musíme odmítnout jeho protiklad. A tak nejsilnější, nejvíce vtíravá ega patří k nejméně kompletním bytostem. Pro tyto typy je zde dodatečný problém, že povýšení jakéhokoliv principu bude spíše přitahovat jeho protiklad. Ti, kteří povyšují sílu budou vtahováni do pozice slabosti. Ti, kteří usilují o dobro, budou zapleteni ve zlém.


Vyvíjení ega je jako stavění hradu proti realitě. Poskytuje určitou obranu a smysl záměru, ale čím větší je, tím více vybízí k napadení, a nakonec se musí rozdrobit. A je zde další problém. Všechny pevnosti jsou také vězení. Protože naše víra zahrnuje odmítnutí svých vlastních protikladů, musí bolestně omezovat naši svobodu.


Mnozí mysticky a nábožensky orientovaní mágové popisují svoji mystickou zkušenost v termínech transcendence. Popisují sami sebe jakoby dosáhli do něčeho daleko většího jako list v hurikánu, nebo jako slza kanoucí do oceánu. Oni tvrdí, že jejich vlastní ego bylo vymazáno a sloučeno do jednoty s božstvím. Nic takového se nepřihodilo. Pouze asi užili určitou formu gnostické exaltace k rozšíření vlastního ega do nesmírné podoby boží, tak že byli opatrně kultivováni. Proces se neliší od toho, který používali černí mágové, kteří také rozšiřovali své ego do kosmických dimenzí, kromě toho, že náboženské typy potřebují boha v jehož jménu rozšíří své vlastní zájmy. Oni tedy mohou předvést představení pokory, aby sami před sebou skryli vlastní megalomanie.


Přesně tatáž věc se odehraje, když se mág pokusí invokovat svého HGA. Pramen vědomí existuje v podobě sil vůle a vnímání. Jakákoli jména, představy, symboly a nařízení, které mág přijímá budou pouze přehnanými artefakty z jeho vlastní mysli a ega a možná telepatickými fragmenty od jiných lidí. A protože mág získává tuto komunikaci v gnostickém stavu, je pravděpodobnější, že je bude nekriticky akceptovat. Gnose nepřidává podvědomou kreativitu a poselství jsou spíše přitažlivější, jestliže jsou dohromady řazena s nenadálou chytrostí.

Připravila Zuzana Antares
překlad Chiah a Viviana

Můžete se těšit! Na období prázdnin a vůbec dobu letní chystáme do této rubriky zase hororové a magické povídky. Od červnového čísla vás proto čeká napětí, zábava a možná i strach...... Poté budeme pokračovat v otiskování původních překladů z Liber Null a další literatury.

Novinky v našem obchodě:

  1. Lévi - Dogma a rituál vysoké magie. Jedno z nejpodstatnějších děl o magii. DOPORUČUJEME!(340,- Kč)

  2. Miroslav Maťha - Poznej sám sebe. Chiromantie, typologie, astrologie (128,- Kč)

  3. Marion Weinstein - Pozitivní magie. Dotisk úspěšné publikace o jednoduché magii. (179,- Kč)

  4. F. Stuart - Příruční astrologický průvodce. Přehled astrologických znamení a vztahů mezi nimi. (128,-)

  5. Kastl, Velenovský - Záblesk pravdy. Mystičtěji zaměřené povídání o věcech tohoto světa. (139,- Kč)

  6. Nicky Hayseová - Základy sociální psychologie. Učebnice o vztazích mezi lidmi. (157,- Kč)

  7. Victor J. Drapela - Přehled teorií osobnosti. Pro ty které zajímá, jak nám to v hlavě myslí. (165,- Kč)

  8. Aniela Jaffé - Přízraky a zjevení. Psychologický pohled na paranormální jevy. DOPORUČUJEME!. (179,-)

  9. Dotek č.5.Na květen 2000. Téma: Podoby lásky. (68,- Kč)

  10. Doteky z loňského roku. Výběr starších čísel za nižší cenu.(89)

  11. Atlantské prsteny. Zájemci, napište si o katalog - různé velikosti, druhy, ceny....

Reklama na obchod

Nejvíce jsme prodali:

  1.  Lévi - Dogma a rituál vysoké magie

  2.  Rider-Waite Tarot anglický

  3.  Atlantské prsteny

  4.  Goliáš - univerzální energetický zářič 

  5.  Antares - Učebnice výkladu tarotu

  6.  Kyvadlo broušený křišťál

  7.  Scholem - Kabala

Vněší svět:

Prosíme všechny, kdož si objednávají z katalogů, aby se podívali, zda u vybraného zboží neuvádíme "není na skladě". Takové zboží není, ale možná je ještě získáme (jinak bychom je z katalogu vyškrtli). Pokud nechcete, abychom vaši objednávku archivovali - viz objednací lístky - tak takové zboží prosím neobjednávejte!

Nebezpečné konstelace okolo 2. - 8.5. prošly relativně bez úhony. Zdá se, že se vyplnily spíše ty předpovědi, která naznačovaly, že tranzitní působení konstelací z pevného zemského znamení nebude příliš silné anebo - což bychom ještě nevěděli - že se bude rozvíjet a projevovat během dlouhého období.

Jediné možné výraznější působení sedmi planet v Býku v kvadratuře na Uran ve Vodnáři je předčasné léto. Ale ani tady se zřejmě nebude jednat o nijak velkou katastrofu - následky sucha jsou zatím médii značně přeceňované.

Takže nám nezbývá než počkat, co z toho skutečně bude. Na podzim budeme chytřejší..

Kina - možná se jen špatně dívám, ale nevím, co doporučit. Už jste možná pochopili, že nejsem přítelem amerických filmů s vysokou návštěvností a plytkým schematickým scénářem a ono toho do kin jinak moc nepřijde. Nebo - možná je chyba na mé straně - to jen nepostřehnu a nedívám se po těch správných filmech. Blair Witch vypadal, že bude vyjímkou, ale ... sorry ... mně se nelíbil .

To už bych raději upozornila na již TV odvysílaný film Dvojrole s Terezou Brodskou. Nemohu než nešetřit chválou. Z knižních novinek, které jsou mimo okruh sortimentu prodejny, bych se vrátila k nedávno vyšlé knize Dana Simmonse - Láskosmrt. Jsou to sci-fi povídky a dá se z nich vybrat. Špatná není ani Zrada, také sci-fi, od Orsona S. Carda, která hýří nápady a plýtvá fantazií, takže vás překvapí v mnoha ohledech - míním tím v dobrém.

Dálková studia ve Škole věšteckých umění v Brně: Dvouletá: Tarot v hermetickém pojetí. Astrologie. Jednoletá: Numerologie. Výklad z ruky. Půlroční: Výklad tarotu. Psychodiagnostická kresba a úvod do výkladu snů. 

NOVINKA od září 2000: Psychologické minimum pro věštecká umění. Zájemci mohou dostat bližší informace a přihlášky při osobní návštěvě každé pondělí od 8 do 12 dopoledne a od 16.30 do 18 odpoledne nebo pište a volejte.

Cena předplatného Energie platná od 1.1.2000: 169,- Kč. Předplatitelé dostávají 10 čísel Energie ročně (o prázdninách a na konci roku jsou dvojčísla), jednou za rok katalogy všeho zboží a když je něco aktuálního - další katalog v průběhu roku. 2x za rok dostane vylosovaný předplatitel, který si objednal zboží, malý dárek.

Další číslo Energie vyjde asi 20.6.y2k. Za zpoždění č.5 se omlouvám (já - Zuzana Antares), měla jsem chřipku a nestihla jsem číslo včas připravit.