Recenze :
Clarissa Pinkola Estés - Ženy, které běhaly s vlky
Čteme si :
Psychonaut

Novinky
Nejvíce jsme prodali
Vnější svět

Skoro pravidelný občastník společnosti Spiral Energy
a Školy věšteckých umění v Brně při věštírně Via Regia

Recenze :

Clarissa Pinkola Estés - Ženy, které běhaly s vlky
Každá žena je obdařena silou prapůvodního ženství, silou, která je nezničitelná a neomezeně tvořivá. Je to síla původní ženské Bohyně - Matky. Jejím lidským zpodobením je archetyp Divoké ženy, jehož okruh působení je zaměřen více na instinkty a animickou stránku bytosti, než tomu skutečně je u původní podoby Bohyně - Matky. U současných žen je Divoká žena často potlačovaným Stínem ega - tím dochází nejen k vytěsnění archetypu do hlubších nevědomých vrstev, ale také k onemocnění bytosti, na niž si pak klade mocenské nároky zbytnělé ztrnulé nemocné ego. Divoká žena má svůj význam i u mužů, kde zastupuje hluboko položenou divokou animu. Bohužel tímto aspektem Divoké žena se autorka příliš nezabývá.

V knize Ženy, které běhaly s vlky, se dr. Estésová zabývá především mýty, ale též pohádkami a dalšími příběhy o divokých ženách. Snaží se tak pomoci ženám najít potlačenou stránku jejich bytosti. 

Kniha je velmi zajímavá především sebraným mytologickým a pohádkovým materiálem. S takovým kvantem národopisných příběhů právě k tomuto tématu se ztěží kde jinde setkáte. Méně zdařilá je stránka psychologická, kde se autorka často omezuje na obecná ponaučení - ženy mají být přirozené, mají si věřit atd. - nic nového, žádná zajímavá praktická rada. Jako už víckrát v recenzích, i zde můžu napsat, že je poznat, že je autorka Američanka - přinejmenším podle samých kladných "ohlasů", které sebou knížka samozřejmě přináší. Tak nevím, co si mám myslet o Američankách, když jim jedna knížka "takhle" pomůže.....:)

Nicméně dílo je třeba doporučit: Přes všechny výhrady je velice čtivé a seznamuje čtenáře se světem, do něhož by jinak stěží vstoupil.

Z.A.P.

Čteme si :

Peter J Caroll - Psychonaut

Tentokrát na téma psychické autocenzury, která člověku brání v objektivním přístupu k věcem vnějšího světa. Poznámky o psychické cenzuře mohou být zvláště cenné pro všechny, kdož se snaží o magický výcvik anebo i pro ty, kdož chtějí rozšířit svoji osobnost a oddat se duchovnímu růstu.

Příště o Choronzonovi, démonu Chaosu.

Psychický Cenzor :

Fyzická část nás samotných je velice choulostivá na Chaos a Magii, ve skutečnosti si naše mysl oškliví tyto věci a proto má velmi silný mechanismus cenzury, který nám znemožňuje užití nebo pozorování jakéhokoliv jejich byť i malého zlomku.

Když jsou lidé seznamováni s reálnou magickou událostí, nejsou schopni si ji uvědomit. Jestliže jsou nuceni všimnout si něčeho nevyvratitelně magického, mohou se stát vyděšenými, zhnusenými a zlými. Psychická cenzura nás zaštiťuje od pronikání jiných realit do našeho běžného světa. Rediguje pryč většinu telepatické komunikace, zaslepuje nás před jasnozřením, potlačuje sny. Psychická cenzura zde není jen z boží zlomyslností, běžný fyzický život by nebyl bez něj možný. Vypadal by jako stálá existence pod vlivem halucinogenů. 

Vědomá síla v nás, která se objevuje jako kořen vůle a vnímání, může být - a bývá - nazývána Kia. Tato Kia nemá žádnou formu. Jakákoli forma vrozeného nebo božsky dovoleného motivu, kterou by v ní někdo mohl uvidět, je iluze. Je to prázdno v nitru lidské bytosti, které je skutečným Holly Guardian Angel (Svatý Anděl Strážce; v moderní magické literatuře je zvykem tento pojem, pocházející původně z anglosaských zemí, nepřekládat, často se objevuje jen zkratka HGA - pojem je třeba si zapamatovat; pozn.překl.). Psychická cenzura je na druhou stranu materiální skutečností, která chrání mysl od magického a od bytí zavaleného bázeň vyvolávající cizotou psychických dimenzí, které se nám jeví jako Chaos*. Mágové mají bezpočet triků v rukávu k částečnému odklonění psychické cenzury. Cenzor je na některých úrovních vědomí více aktivní. Na úrovni snů, vnímání a někdy i vůle má magické jednání více svobody, ale cenzura bude často mít úspěch, aby zabránila pronikání příkazů do snové úrovně, nebo zabrání paměti, aby předala použitelné informace ze sna do vědomé úrovně.

Vědomá úroveň, na které jsme si vědomi myšlení a emocionálního bytí, má dán vysoký stupeň ochrany cenzurou a mnohé magické techniky jsou utvářeny tak, aby odlákaly vědomí pryč z této úrovně. Robotická úroveň, na které plníme automatické úkoly, je méně dobře chráněna. Ve stavu chybějícího myšlenkového soustředění se mohou objevit cizí záblesky téměř subliminálního vnímání, ale cenzor nezřídka jedná tak, aby zabránil jejich plnému uvědomění. Tato bariéra může být překonána a jestliže se to někomu podaří, pak může být vnímána takřka k šílenství dovádějící hlasitost telepatie, rychlá předvídavost a pozorování nepravděpodobných souvislosti. Gnostická úroveň tiché koncentrace nebo extatického vybuzení je nejméně chráněna cenzurou, jelikož na této úrovni velká část myslí mlčí. Navíc mnoho efektivních magických systémů vyvinulo jednu nebo více metod vstupu do této úrovně. 

Připravila Zuzana Antares
překlad Chiah a Viviana

Můžete se těšit! Na období prázdnin a vůbec dobu letní chystáme do této rubriky zase hororové a magické povídky. Od červnového čísla vás proto čeká napětí, zábava a možná i strach...... Poté budeme pokračovat v otiskování původních překladů z Liber Null a další literatury.

Novinky v našem obchodě:

  1. Antares - Sedmero věšteckých umění. 3.vydání. Kudy na věštění a jak se nenechat napálit. (189,- Kč)

  2. Gerschom Scholem - Kabala. Známý kabalista hovoří o symbolice kabaly. (299,-) 

  3. Dr.Arnd Stein - Vztahy mezi partnery. Soubor psychologických testů. (99,-)

  4. F. Stuart - Příruční astrologický průvodce. Přehled astrologických znamení a vztahů mezi nimi. (128,-)

  5. W.Craig Dodd - Aromaterapie. Pěkná dárková knížka o vůních a jejich působení na zdraví. (159,- Kč)

  6. RNDr.František Němec - Klíč k určování nerostů a hornin. Praktický průvodce. (159,- Kč)

  7. N. Goodrick-Clarke - Okultní kořeny nacismu. Historická studie. (179,- Kč)

  8. Magický deník. Ještě několik kusů vynikající pomůcky nejen pro studenty magie. Doporučujeme!!! (397,- Kč)

  9. Diana Lyz Ergová - Feťákův průvodce... Netradiční pohled na psychotropní látky a jejich přínos pro lidi.(89)

  10. Zdeněk Helus - psychologie. Jednoduchá učebnice pro základní porozumění oboru. (69,- Kč)

  11. Hulse - Magické klíče I.+II. Sice dražší, ale výborné knihy o vztazích v magii. Doporučujeme!!! (1200,-Kč/díl)

  12. Laurence Gardner - Svatý grál. Podnětná genealogická studie. (399,- Kč)

  13. Dotek. Měsíčník pro duchovní kulturu. Ukázkové číslo. Dobré! Doporučujeme !!! Na loňská čísla - až přijdou - bude sleva, jinak 78,- Kč. 

Reklama na obchod

Nejvíce jsme prodali:

  1.  Antares - Učebnice výkladu tarotu

  2.  von Franz - Mýtus a Psychologie

  3.  von Franz - Psychologický výklad pohádek

  4.  Hillman - Sny a podsvětí 

  5.  Pennick - Lexikon Symbolů

  6.  Symbolon

  7.  Amulet 55, 11

Vněší svět:

Jak bylo v novinkách uvedeno, rozkýval se konečně bývalý nakladatel Zuzany Antares a po několikaměsíčních žádostech autorky i čtenářů vydal Sedmero věšteckých umění.

Okolo 30.dubna je plno akcí, ať už mají vyšší či horší kvalitu. Je škoda, že toto mediálně zdůrazněné a vlastně uměle vytvořené datum nám zastínilo třeba sv. Jiří. V našich krajích se tento "svátek", podobně jako svatojánská noc, slavily vždy daleko více, než exotické "čarodějnice".

A navíc v tom humbuku kupodivu zaniká důležitý astrologický okamžik velké konjunkce, jež nastává mezi 2. a 10. květnem: Sedm základních planet (starověk a středověk jiné planety neznaly !!!), čili Slunce, Luna, Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn bude stát vedle sebe v těsné blízkosti ve znamení Býka v kvadratuře - čili velmi nepříznivém úhlu - na Uran a tuším snad i Neptun ve Vodnáři. Po loňském kosmickém kříži v době zatmění Slunce 11.8. se jedná o nejdůležitější konstelaci našich let.

26.4. začne fungovat naostro Horoskop na každý den a Výklad z tarotu ZDARMA na www.magick.cz. Zatímco první je veden více zábavně a zdůrazněny jsou události a dění denního života, je u Výkladu tarotu zdůrazněna vnitřní stránka osobnosti a její stavy či vývoj.

Dálková studia ve Škole věšteckých umění v Brně: Dvouletá: Tarot v hermetickém pojetí. Astrologie. Jednoletá: Numerologie. Výklad z ruky. Půlroční: Výklad tarotu. Psychodiagnostická kresba a úvod do výkladu snů. NOVINKA od září 2000: Psychologické minimum pro věštecká umění. Zájemci mohou dostat bližší informace a přihlášky při osobní návštěvě každé pondělí od 8 do 12 dopoledne a od 16.30 do 18 odpoledne nebo pište a volejte.

Kina - tentokrát skutečně nevím, co poradit. Nic jsme zajímavého neviděli, nic v nabídkách kin nás nezaujalo - tak snad příště.

O většině zajímavých akcí, které bychom doporučili, se pochopitelně dozvídáme až z ohlasů poté, co proběhly. Tak například v Alembiqu v Brně měl velmi pěkná povídání pan Odilo Štampach..... Když se snažíme nějakou akci vybrat, abychom vám ji mohli předem doporučit, tak kromě osvědčených Skřidel nemáme často co. Při pročítání inzerce, neřku-li při ověřování typu akcí, se potom nedivíme, že velká část veřejnosti má ty, kdož se zabývají "duchovnem", za podvodníky a šarlatány. Jen se zkuste někdy nezávisle zamyslet nad inzercí třeba v Regeně či Regeneraci a uvědomte si, kdopak asi za tím stojí... Někdy už samotný inzerát napoví hodně o tom, kdo se za ním skrývá.

Cena předplatného Energie platná od 1.1.2000: 169,- Kč. Předplatitelé dostávají 10 čísel Energie ročně (o prázdninách a na konci roku jsou dvojčísla), jednou za rok katalogy všeho zboží a když je něco aktuálního - další katalog v průběhu roku. 2x za rok dostane vylosovaný předplatitel, který si objednal zboží, malý dárek.

Další číslo Energie vyjde asi 20.5.y2k.