Recenze :
Bohové a králové starého Egypta
Povídáme si:

Novinky
Nejvíce jsme prodali
Vnější svět

Recenze :

Vojtěch Zamarovský - Bohové a králové starého Egypta, Perfekt, Bratislava 2000

Slovenské nakladatelství Perfekt se nedávno rozhodlo ke chvályhodnému počinu vydat souborné dílo Vojtěcha Zamarovského. V tomto česká nakladatelství bohužel zaostávají. Kdo ví proč - Vojtěch Zamarovský patřil k velice oblíbeným autorům. Jejich veličenstva pyramidy, Bohové a hrdinové antických bájí nebo Za sedmi divy světa byly vyhledávané, dobře napsané a čtivé knihy o dávné historii národů.
Knížka Bohové a králové starého Egypta je encyklopedickým slovníkem, podobvným jako byla například už zmí-něná Bohové a hrdinové antických bájí. V knížce najdete rychle a spolehlivě "kdo je kdo" ve starém Egyptě: Kdy tam vládl ten či onen panovník a čím se zapsal do dějin, jakou funkci měl ten nebo onen bůh, koho představuje ta či ona postava na některém z nespočetných reliéfů nebo na zachované zářivé malbě, kdy byla objevena ta nebo ona památka atd., a v neposlední řadě i to, jak se píše to nebo ono egyptské jméno. Na informace v knížce obsa-žené se dá spolehnou jako na skutečně pravdivé, navíc jsou informace podávány v historických neby mytologic-kých souvislostech, takže se pozorný čtenář může dozvědět skutečně mnoho podnětného. Autorovi nelze nepři-znat i vynikající schopnost podat historická fakta zajímavým způsobem, tak aby chytila a inspirovala i ty, kterým historie tolik do oka nepadla.
A pro historii starého Egypta to platí dvojnásob, neboť ta svojí záhadností učarovává i laikům. Tato dávná říše je - narozdíl od antického Řecka a Říma už mrtvá a její civilizaci nepociťujeme jakou součást živého dědictví. A přesto nebo právě proto fascinuje další a další zájemce velkolepou a tajemnou krásou zachovalých historických památek, monumentalitou svých staveb i složitostí osudů svých bohů a panovníků.
Nové slovenské vydání knížky Bohové a králové starého Egypta je přepracované a doplněné. Kromě informací o mytologickém světě a historických faktech starého Egypta zde naleznete i tabulky dynastií, obrázky a schémata.
Knížka není u nás běžně k dostání, a to ani toto nové vydání v obchodech, ani původní vydání české z roku 1979 v antikvariátech.


Přejeme všem pěkné čtení.
ZAP

Povídáme si :
Umění tarotu

Po úvodních informacích o tarotech a jak si nějaký vybrat se dnes budeme zabývat taroty původními a jejich urče-ním, které mělo k dnešnímu předpovídání budoucnosti hodně daleko.

Klasické typy tarotu a co s nimi Staré či klasické tarotové sady patří do tzv. esoterních tarotů. Zpravidla stojí na přísném duálním systému, tzn., že je v nich odlišováno dobré a zlé, mužské a ženské atd. Moderní taroty duální nejsou takřka vůbec anebo je dualita zastřená, nezdůrazněná. To je dáno především chápáním protikladů. Za-tímco dříve se vše dělilo na pravou a levou polovinu (pravá aktivní, "dobrá", levá pasivní, "zlá"), leží v dnešním chápání esoteriky aktivní pól ve středu a pasivní je všude okolo.
Malá arkána, kterých je 56, jsou rozdělena podle živlů do čtyř skupin, které se klasicky nazývají baštony, poháry, peníze či pantakly a meče. Jejich výklad se dotýká událostí běžného života, proto lze malých a v omezené míře i velkých arkán užít také k výkladům budoucnosti. Karty jsou zpravidla jednoduše malované, kresba bývá mnohdy neumělá. Nejstarší taroty jsou zcela jednoduché ve zpodobování malých arkán. Na kartách holí je např. jen nakreslen počet holí, na kartách pantaklů zase počet pantaklů atd. Velmi často nebyla vzdělanci malá arkána užívána - ke svému hermetickému bádání využívali jen velkých arkán. Funkci malých arkán naopak zdůrazňovali potulní cikáni, o nichž se traduje, že rozšířili znalost tarotu po Evropě i Asii.
Velká arkána, jichž je 22, mají mezi kartu 20 a 21 vloženou nulu, což jest karta Blázna. Je chápá-na jako bláznovství, nevědomost a neznalost. Za ní stojící poslední karta se zpravidla jmenuje "Svět" a je znamením konce. Ve výkladech na budoucnost označuje tato karta nepříjemnosti, špatné končící události či beznaděj. Esoterní význam bývá často spojen s pádem do vášní a omylů, pozdější výklady jsou laděné optimističtěji a hovoří o transformaci hmoty ve vyšší principy. Moderní taroty pojmenovávají tuto kartu nejčastěji "Vesmír" a depresivní ladění jí odebírají zcela. Významem bývá pohled na svět jako celek, ra-dost ze života, možnost rozvíjet se.
Protože Bůh, který svět stvořil, je tradičně chápán jako mužská bytost - jen tak se totiž může pojit s tvořivým principem, který je aktivní povahy - je na kartě Svět vždy namalovaná žena. Je představitelkou toho, co bylo stvořeno, zastupuje tedy princip pasivní. Z každého rohu karty vykukuje jedna ze živlových bytostí - lev, orel, býk a člověk, které jsou symbolem celku všeho, co bylo stvořeno. V novějších podáních tarotu je častěji znázorněn vesmír, planeta Země, případně tančící lidé či žena.
Z toho, co jsem výše napsala, vyplývá první náznak rozdílu mezi starým a novým pojetím tarotu. Klasické taroty mají daleko přísnější pravidla a vycházejí z náboženských dogmat. Osobně v nich nachá-zím taktéž jakousi strnulost, která člověka svazuje.
Pokud vlastníte některý z klasických tarotů, máte dvě možnosti, jak s kartami naložit. Je-li vaším cílem práce duchovní, je třeba, abyste si nastudovali klasická díla magie, především práce Lasenicovy, ze zahraničních lze doporučit Eliphase Léviho či Papuse. Máte-li zájem o výklady budoucnosti, pomůže vám zde dobře metoda intuitivní, avšak k úspěšné práci je třeba mít aspoň do začátku návod, který vám napomůže kartám porozumět.

Připravila Zuzana Antares






Novinky v našem obchodě:

  • Jsou tu a za slušnou cenu. Karty Baphomet - Tarot of the Underworld. Jsou jedinečné, ale nejsou pro každé-ho - někdo to rád horké, jiný je zase pozitivně naladěn. Cena 671,- kč, karty včetně CD 913,- Kč.

  • Psychoterapie v každodenním životě - dá se číst, je tam dost užitečných doporučení. (195,- Kč.).

  • Roehrig tarot. Ke kartám přišla i knížka. (245,- Kč).

  • Dračí tarot. V českém jazyce. Anglický má lepší lamino karet, jinak je to to stejné, co znáte.(765,- Kč).

  • Papus - Kabbala. Nové vydání, klasika. Doporučujeme! (199,- Kč).

  • Papus - Základy praktické magie. Nové vydání, klasika. Doporučujeme! (249,- Kč).

  • Hart - Egyptksé mýty. Útlá knížečka základů egyptské moudrosti, na níž stojí esoterika. (119,- Kč).

  • Rameš - Po kom se jmenujeme. O jménech, o jejich původu - i o původních nositelích. Doporučujeme! (320,- ).

  • Taoistická astrologie.Jednodušší pohled na východní astrologii. (259,- Kč).

  • Jeřábek - Grafologie. Přišlo znovu. Učebnice je dost dobrá. (198,- Kč).

  • Lévi - Klíčky Šalamounovy. Přišlo znovu. Klasika, doporučujeme! 2.jakost. (150,-Kč).

  • Tarot - ukázka
    Tarot Classic

Nejvíce jsme prodali:

  • Amulety dovoz Maďarsko, různé druhy.

  • Papus - Kabala.

  • I-Ťingové mince obyč.

  • Papus - Základy.

  • Rider-Waite tarot.

  • Steinová - Numerologie.

  • Horus, roč. 1992, 1994.



Vnější svět:

* V době kdy píši tyto řádky, je počasí věru pod psa. Bude složité optimisticky něco doporučovat!

* Začnu létem. Rokycanský festival Miluj svůj život jsem tady už myslím chválila. Těším se na další. Bude od 5. Do 7. července - doufám, že jsem ta data nepopletla. Jsem zvědavá, jaké to bude.

* Na Vysočině prý začínají nové kursy - mohu-li to tak nazvat - zaměřené na techniky šamanské, na bubny, chůzi po žhavém uhlí - čili program podobný tolikrát doporučovaným Skřidlům u Českých Budějovic. Navštíví-li někdo z vás některou z akcí, dejte prosím vědět, povíme to i ostatním. Akce probíhají v blízkosti Poličky. Kontakt můžeme zájemcům zajistit.

* V tomto místě - čili v blízkosti Poličky - jsem byla na jarních prázdninách. Bylo tam krásně a prožila jsem tam jednu z nejkrásnějších oblev mého života. No jo, městský člověk . Možná, že to byly jedny z nejhezčích jarních prázdnin.

* Od té doby je všude samý zmatek.

* Blíží se 30.duben, tzv. svátek čarodějnic, a s ním mimo jiné začíná mediální útok na naši firmu. Sesypala se TV Nova a pár Internetových časopisů. Tak okolo 3. května vyhlásíme skóre …

* Ví vůbec někdo o někom, kdo tento svátek opravdu slaví? Můj dojem mediální bubliny okolo tohoto data je rok od roku silnější. Mohu si být jistá, že se ozve nejméně jedna televizní stanice, dvě party novinářů a přijde několik dotazů po Internetu. Přitom jsem neslyšela o jediné osobě, která by tento svátek slavila.

* Navrhuji přejmenovat Svátek čarodějnic na Den hladových novinářů.

* Hezké jaro!

* Cena předplatného Energie platná od 1.1.2000: 169,- Kč. Předplatitelé dostávají 10 čísel Energie ročně (o prázdninách a na konci roku jsou dvojčísla), jednou za rok katalogy všeho zboží a když je něco aktuálního tak i další katalogy v průběhu roku. 2x za rok dostane vylosovaný předplatitel, který si objednal zboží, malý dárek. Ačkoliv se poštovné zvyšuje, cena zatím zůstává, ale už teď je vidět, že to nezůstane na věky. Museli bychom šidit katalogy.

* Další číslo Energie vyjde asi 20.3.2001.