Recenze
Paulo Coelho - Alchymista

Povídáme si...
Umění tarotu

Novinky
Nejvíce jsme prodali
Vnější svět

Recenze :

Paulo Coelho - Alchymista, Jota Brno, 1995

Nedávno se mně dostalo do rukou nové vydání této výjimečné knihy a já jsem si nemohl nevzpomenout na oka-mžiky, které jsem prožil před lety při její četbě. A to je také důvodem dnešního mého literárního doporučení.
Alchymista je vskutku pozoruhodné a vyzrálé dílo, ve kterém je autor schopen nenásilnou a poutavou formou předat čtenáři základní magické orákulum.
Celý příběh, který vychází z pohádkového tématu o společném snu z příběhů tisíce a jedné noci, je barvitým vyprávěním o cestě španělského pastýře za pohádkovým pokladem zakopaným až někde na konci světa - v bájném pro něho tak vzdáleném Egyptě.
Pasáčkova cesta je posetá spoustou dobrodružství a důležitých setkání formujících jeho charakter. Jeho průvodcem je moudrý alchymista, který jej učí najít za znalostmi vnějšími poznání vnitřní. Jak to celé skončí vám neprozradím, nechejte se překvapit.
Alchymista je cestou za osobním příběhem, připomínajícím čtenáři, že i on má právo a schopnost dát svému životu individuální smysl. Naproti tomu se stejnou lehkostí ukazuje čtenáři sílu zasvěcovacího románu v jistém smyslu srovnatelném s Putováním Abramelina Mága po Egyptě. Román je cestou za svátostí osobního poznání. Ukazuje na smysluplnost hledání a důležitost pošetilého tápání v temnotách nevědomosti až k plnému pochopení vlastního, osobního příběhu.
Alchymistu si určitě přečtěte - pro každého je v knize něco, každý v ní jistě nalezne kousek sebe. Knížka byla vybrána Americkou knižní asociací jako jedna ze čtař knih roku. A také je třeba připomenout, že autor navštívil v nedávné době naši zemi. (Paolo Coelho, nar. 1947, bývalý hippie, nalezl po dlouhém hledání sama sebe, když postoupil několik zasvěcovacích rituálů, mj. i v Mohavské poušti).


Přejeme všem pěkné čtení.
Ro.

Povídáme si :
Umění tarotu

Počínaje dnešním číslem se budeme věnovat tarotovým kartám. Pokusíme se postihnout jak teorii v tarotu, tak i druhy tarotových karet, na něž si často stěžujete, že se v nich nevyznáte. K povídání doložíme, půjde-li to, vždy nějaký obrázek.

Tarotové umění je velmi staré. Tak jako se v hlubinách času ztrácí jeho původ, ztrácí se v hlubinách poznání - či naopak nevědomosti - i jeho dávný smysl. Moderní doba přinesla touhu po přehlednosti, jednoznačnosti a zjedno-dušení a pro mnohoznačné magické chápání už není v současné mysli místo. Umění tarotu bylo zapomenuto - zůstala jen představa, že tarot musel sloužit na věštění. Na co jiného by asi mohl být?
Tato domněnka je velmi nesprávná a skutečně zjednodušující. Obrázky tarotu mají promlouvat o podstatě světa a o duchovním rozvoji každé osoby. Každá karta skrývá mnohá a často zcela nepochopitelná tajemství člo-věka i universa a záleží jen na vás, zda se rozhodnete tato tajemství odhalit.
Pohleďme proto na tarotové umění prakticky. Okamžik, kdy se kdokoliv z vás rozhodne pracovat s tarotem, je důležitou chvílí života - možná i chvílí osudnou. Je proto dobré vědět k tomu několik skutečností, které jsou pro účinnou práci nezbytné.
Tarot je balíček karet, který obvykle čítá 78 kousků. Ty jsou vzájemně propojeny určitými vztahy, které ně-které balíčky více, jiné méně respektují. Karty jsou rozděleny na dvě hlavní skupiny: První tvoří tzv. velká arkána nebo též Atu a jejich 22. Druhá skupina malých arkán je tvořena čtyřiceti kartami malými a šestnácti figurami. Ně-které balíčky obsahují jen 22 velkých arkán.
S tarotem můžete podnikat několik věcí, které lze v zásadě rozdělit do tří skupin. Dle zamýšlené práce byste si měli jednak vybrat metodu a jednak druh tarotu, který budete používat.
Za prvé můžete z tarotu věštit. Je to nejjednodušší, co můžete s těmito kartami konat - není to ale zcela správné. Znalost tarotu patřila mezi umění posvátná a tím, že se rozhodnete užívat jej k tak profánní činnosti, jej v podstatě degradujete na obyčejné vykládací karty. Budete-li proto chtít tarotem věštit, vyberte si nějaké karty moderní, s barevnými obrázky, které se na první pohled líbí a vypadají přehledně. V současnosti je podobných karet na trhu dost. Nedoporučuji to proto, že chci naznačit, že z takových karet se vám bude věštit dobře. To je sice pravda, ale na druhou stranu si musíte uvědomit, že karty tvořené dle okultních pravidel mají své nehmotné stráž-ce, které byste věšteckým počínáním mohli proti sobě popudit. Trest v podobě životních nezdarů pak na sebe ne-musí dát dlouho čekat.
K věštění z tarotu se potřebujete naučit některé z metod, které jsou popsané v moderních příručkách. I těch je v současnosti na trhu dostatek a navíc je většina tarotů opatřena bookletem, kde je popis konkrétního tarotu a doporučená metoda pro výklad. Pracujte pak se svými kartami často a s více lidmi, abyste se jim brzy naučili rozumět.
S tarotem můžete též meditovat. K tomuto účelu jsou i speciální taroty, v zásadě však můžete použít kte-rýkoli balíček, pokud vás svým vzhledem oslovuje. Výběr proto zvažujte zvláště pečlivě.
Když přijdete domů s novými kartami, potlačte chvíli netrpělivost a pokuste se nabýt vnitřního klidu. V klidu a tichu, nejlépe večer, rozložte své karty a prohlédněte si je. Pokuste se najít ke každé nějaký vztah, pokuste se - aniž byste se dívali do příruček na významy - určit si, která z karet je vám nejbližší a která se vám naopak vůbec nelíbí. Své první výklady dělejte s jednou, maximálně třemi kartami, na které se pokuste v klidu dívat a meditovat nejdříve nad tím, co je kartou znázorněno, později i nad významem, který vám dala příručka či booklet.
Konečně vás může tarot vést k duchovnímu růstu. To je také jeho původní a lze říci pravé poslání. Zde se samotná práce s tarotem rozšiřuje na činnost vpravdě magickou: Musíte si určit rituál, který budete používat, musíte poznat ochránce karet, s nímž budete vstupovat do kontaktu. K tomu je ale zapotřebí i dalších cvičení a především studia.
Karty si vybírejte podle duchovního směru, který je vám vlastní. Tarotových systémů je několik a ne vždy jsou slučitelné. Ke svým kartám byste měli mít dostatek literatury, která vám pro začátek bude pomáhat s porozuměním. Až se dobře seznámíte se symbolikou každé jednotlivé karty, požádejte duchovního strážce vaše-ho balíčku, aby se vám projevil a požádejte jej o pomoc. Pak vyložte několik karet dle metody, kterou používáte. Strážce by se vám měl projevit jejich prostřednictvím.

Připravila Zuzana Antares






Novinky v našem obchodě:

Novinek je málo. Spíše doplňujeme "stařinky".
  • Opět jsou Efemeridy pro astrology. Nakupujte, dokud je co. (570,- Kč)

  • Perrin - Cesta mrtvých Indiánů. Z mytologie Indiánů. Zdá se to být dobré. (279,- Kč)

  • Delaneyová - Sexuální sny a jak jim rozumět. Na první pohled nevypadá knížka špatně, navíc tato problematika není jinde příliš pojednána. (159,- Kč)

  • Tibetská kniha mrtvých. Nové vydání. (186,- Kč).

  • Kreperát - Skrytá moc drahých kamenů. Naše nejlepší kniha na téma polodrahokamů. (230,- Kč)

  • Polkinghorne - Kvantový svět. Filosofická knížka pojednávající o moderní fyzice. Doporučujeme! (159,- Kč).

  • Lenková - Spiknutí mocných s.r.o. O tajných společnostech a jejich úloze v dějinách. Zatím jsem to nestihla přečíst, na první pohled té knize věřím.. (199,- Kč)

  • Studia ethymologica brunensia. Pro zájemce o etymologii je tu sborník referátů. (220,- Kč)

  • Praktická homeopatie. Knížka je dobrá pro všechny zájemce, tedy i pro laiky. (178,- Kč)

  • Totemová zvířata. Zajímavá typologie včetně karet, s nimiž se dá vykládat. Na stinné stránky člověka je tato typologie tvrdá… J. (330,-Kč)

  • Tetování hennou. Kdo se rád krášlí, má zde neškodný a velmi pěkný způsob úpravy těla. V knize je i vzorník. (238,- Kč)

  • Krasavice
    Free Picture - převzato z časopisu Disinter

Nejvíce jsme prodali:

  • Robin Wood Tarot

  • Virgule do jedné ruky

  • Dotek - Zlevněná čísla

  • Tatvické hodiny

  • Keltský amulet Drak

  • Steiner - Hvězdný svět

  • Bardon - Brána k opr. zasvěcení



Vnější svět:

* Zima prochází všemi svými obvyklými peripetiemi. Už jsme tady měli chřipkovou epidemii, ochlazení, oteplení i sněhovou kalamitu. Myslím, že optimisté i škarohlídi mohou být spokojeni.

* Kromě masopustu nebyla v dohledu (aspoň v našem) žádná zajímavá akce. Dostala jsem několik pozvánek na různá setkání léčitelů atd., ale témata mne osobně ani ty, kdož jsou v nejbližším okolí, zase tak nezaujala.

* Proto přijímáme tipy na zajímavé akce. Doporučte, budeme rádi.

* Kino: Zpracování Kytice připadlo mně osobně dosti kolísavé. Film byl výborný, ale poletující navrátivec ze záhrobí za oknem působil spíše komicky než hororově nebo romanticky; macecha ve Zlatém kolovratu, vypo-dobená jako mutace Cikánky a dámy od kolotočů taky zrovna nezapadla. No - bylo tam toho víc. Ale dobrý dojem převážil nedostatky.

* Viděla jsem někde - snad to bylo v Regeneraci reklamu na aktivity společnosti Tiferet. Dost mne zaujaly. Je to ale v Praze - pro nás tudíž příliš daleko na to, abychom si jen tak zajeli na přednášku. Nemohu (ani nikdo z mého blízkého okolí) tak posoudit přednášející, dle jména je neznáme. Povídat se má o kabale, což je v našich končinách, dosti postižených konzumem, jev nevídaný. Mohu-li ale soudit dle inzerovaného programu, doporučuji všem zájemcům o západní esoterismus přednášky zkusit.

* Slyšela jsem pěknou předpověď počasí na letošní rok. Bude horko. Jako teplomil jsem tomu pochopitelně ráda - zřejmě ale budou i tací, kteří rádi nejsou. Taky je pravda, že tomu moc nevěřím.

* Když už jsme u těch předpovědí - konec světa, který zase nebyl, má přijít tentokrát v roce 2010. No com-ment.

* Cena předplatného Energie platná od 1.1.2000: 169,- Kč. Předplatitelé dostávají 10 čísel Energie ročně (o prázdninách a na konci roku jsou dvojčísla), jednou za rok katalogy všeho zboží a když je něco aktuálního tak i další katalogy v průběhu roku. 2x za rok dostane vylosovaný předplatitel, který si objednal zboží, malý dárek. Ačkoliv se poštovné zvyšuje, cena zatím zůstává.

* Další číslo Energie vyjde asi 18.2.2001. (Už jsem přišla o mé y2k - tak pěkný zápis letopočtu … J.)