Recenze
Verena Kastová

Čteme si...
Peter J.Carol -  Psychonaut

Novinky
Nejvíce jsme prodali
Vnější svět

Skoro pravidelný občastník společnosti Spiral Energy
a Školy věšteckých umění v Brně při věštírně Via Regia

Recenze :

Gíta Mehta - Karma Cola
Kniha s podtituly jako "Guru Industries. Ltd.", "Výprodej tajemného orientu" či "Instantní spása" u nás vyšla ne za pět minut dvanáct, ale dvanáct a deset minut. Nekritičtí obdivovatelé všeho indického ji určitě nebudou číst, jejich ega by tím utrpěla.

"Gíta Mehta pochází z India a studovala jak v Indii, tak v anglickém Cambridge.Dlouhá léta se zabývá tématikou střetu západní a východní kultury, podílela se na natáčení několika. dokumentů a píše na toto téma knihy. Karma-Cola už natolik proslula, že je dnes považována ve svém žánru za dílo klasické.

Západní svět začala Indie masově přitahovat v 70.letech a Gíta Mehta napsala tuto esejistickou knihu, poskládanou jako mozaika z mnoha příběhů a postřehů, jako jakéhosi průvodce a rádce pro všechny zájemce - nejen turisty - o cestu ze Západu na Východ. Nejde ale o místopisného průvodce. Upozorňuje na mnohé zrádné stránky, jež může cestování po Indii přinést, není-li turista připraven na odlišnosti východní mentality.

Autorka velmi sarkastickou formou ve své knize demýtizuje velká očekávání západních turistů, kteří přijíždějí do Indie za duchovním naplněním."

"V Indii jsou ulice lemovány zázraky. Indie je nový magnet na nové zoufalství Vydejte se s námi do Indie! V Indii jsou ulice lemovány zázraky....."

Z.A.P.

Čteme si :

Peter J Caroll - Psychonaut

Čteme si o kybermagii z knihy Petera J. Carolla "Liber Null - Psychonaut", která doposud v českém jazyce nevyšla. Dnes o vývoji světa a posloupnosti aeonů.

Bafomet

V tomto novém paradigmatu může být síla oživující celé nesmírné universum nazývána Chaos. Je to nevyjádřitelné, plodné Prázdno ze kterého povstává projevená existence, řád a veškerá forma. Všudypřítomné a non-dualistické bytí je skutečně nepostřehnutelné, nepředstavitelné a je nemožné jej vizualizovat. Skoro každý pokus říct cokoli o něm, by byl popřením jeho dalších kvalit a tím by byl lží. Můžeme o něm říct, že je chaotický či náhodný, neboť formy povstávají z něj bez příčiny. Můžeme jej popsat jako nahodilou náhodu, ale ta bude pouze odrážet náš pozitivní postoj k existenci, pokud přijmeme, že je udržovaná pomocí potíží. Můžeme říci, že operuje na velkém množství (subatomických) úrovní a v jádru našeho bytí, pokud přiznáme, že jsme neschopni zjistit více než její sekundární projevy. Můžeme říci, že jejím nejzřejmějším projevem je změna. Tato nejefektivnější definice je ve skutečnosti založená na lsti či na aproximaci. To co nemůžeme poznat, je právě statičnost a neměnnost. Můžeme být zcela neschopni vnímat cokoli, co je zcela bez pohybu, neboť toto není schopno vyzařovat energii, ani ztěžovat skrze ní plynutí objektů. Chaos může být lépe vizualizován jako pouhý bod v klidu, nepohyblivý pohybovač. Jakkoliv se snažíme jej uvidět, nejzazší podstata bytí nám neumožňuje porozumění, neosobní a nelidské, náladové a vrtkavé a zcela nekonečné a nesrozumitelné, než aby mohlo být užito jako bůh k určení dualistických bytostí jako jsme my.

Toto je část Chaosu, která má nejpřímější vztah k magickému. Toto je duch životní energie naší planety. Všechny žijící bytosti mají v něm nějakou zvláštní kvalitu,která je odlišuje od organické hmoty. Staří šamani nacházeli představitele této síly skrze Rohatého Boha. V nejmodernější době se tato síla potvrdila v našem uvědomění pod symbolem Bafometa.

Bafomet je psychické pole generované celkem žijících bytostí na této planetě. Již od Šamanistického aeonu bylo různě reprezentováno jako Pan, Pangenitor, Pamphage, Vše-zploditel, Vše-ničitel,jako Šiva-Kálí - kreativní falus a ohavná matka a ničitelka - jako Abraxas - polymorfní bůh, který je zároveň dobrý a zlý, jako Ďábel sexu a smrti se zvířecí hlavou, jako zlý Archon ustanovující tento svět, jako Ištar nebo Astaroth - bohyně lásky a války - jako Anima mundi - Duše světa, nebo jednoduše jako bohyně. Další spodobnění je obsahuje Orel, nebo Baron Samedi,nebo Thanateros, nebo Cernunnos-Rohatý Bůh Keltů.

Označení "Bafomet" je obskurní, ale pravděpodobně vzniklo z řeckého Baph-metis spojený s věděním.

Bohové s Bafometickými jmény a výrazy se znovu objevily skrze gnostické učení. Žádná představa nemůže plně zastupovat celek, ze kterého tato síla pochází, ale je konvenčně ukazován jako hermafroditní bůh - bohyně, ve formě rohatého člověka, který obsahuje různé savčí a plazí charakteristiky. Ty by mohly pokračovat protozoickými, hmyzími a rostlinnými symbolismy, neboť Bafomet je oživujícím duchem každé formy od bakterie po tygra. Jestliže si budeme umět představit vědomí stroje, můžeme k tomuto výčtu připojit též tyto mechanické elementy. Mezi Bafometovými rohy je obvykle umístěna pochodeň, neboť ducha si nejlépe dovedeme představit ve formě světla. Představa by měla obsahovat nekrotické znaky, neboť zahrnuje i smrt. Život a smrt jsou jediným fenoménem, skrze který se nepřetržitě reinkarnuje životní síla. Popření smrti je také popřením života. Buněčný mechanismus, který umožňuje život též činí smrt nevyhnutelnou, esenciální a žádoucí. Všechna náboženství, která odpírají smrti, jsou také proti životu. Nemějte strach - byli jste a budete milióny věcí, vše čím budete trpět je amnézie. Sexuální aspekty boha a bohyně Bafometa jsou vždy zdůrazněny, protože sex vytváří život a sexualita je mírou životní síly nebo vitality, není důležité jak je vyjádřena.

Duch životní síly je duchem dvojité extáze plození a znovu vstřebání, sexu a smrti. Krásný a strašlivý bůh vznášejícího se jestřába, bůh vyrážejícího stromu, bůh spojujících se milenců, bůh masa prolezlého červy, bůh vyrážejícího zajíce, bůh divokého lovce obývajícího lesy v šílené rozjařenosti! Invokuji tohoto boha , divokou, nepotlačenou lásky hrou a vínem a cizími drogami, které nadchnou a povýší aktivitu a imaginaci. Nakonec nakresli tvé vlastní rozveselené vědomí ve spojení s tímto bohem skrze hlubokou koncentraci a vizualizaci a magická životní síla je tvá k vykonávání dobrého nebo zlého. Ó, vyjdi v rohatém majestátu, jako síla vzduchu a poskytni nám sílu větrného pohledu a větrné řeči.

Připravila Zuzana Antares
překlad Chiah a Viviana

Novinky v našem obchodě:

  1. M.L.von Franz - Mýtus a psychologie. O mýtech o stvoření z psychologického hlediska.

  2. F.Riemann - Základní formy strachu. Čtyři osobnostní typy dle potřeba a čtyři typy strachu.

  3. V. Kastová - Imaginace jako prostor setkání s nevědomím. Umění využívat vnitřních tvůrčích sil.

  4. J.Hillman - Sny a podsvětí. Hlubinně mytologický pohled na sny a ukázky výkladu snů.

  5. M.L.von Franz - Psychologický výklad pohádek. Interpretace pohádek dle archetypů..

  6. M. Svoboda - Psychologická diagnostika dospělých. Popis východisek, zásad a metod psychodiagnostiky dospělých.

  7. POZOR!!! Sleva motivační literatury, výhodná nabídka - doprodej: Psychický teror na pracovišti, Psychohry II., Učte se mluvit, Psychologický slovník - Hartl, Potřebujete psychoterapii, Jak lidé umírají, Jak správně argumentovat a pokaždé zvítězit, Jak se úspěšně ucházet o zaměstnání, Základní kniha manželského sexu, Autogenní trénink, Pět Tibeťanů. Při objednání některé z těchto knih obdržíte slevu 5% na knihu a na celou zásilku nebude účtováno žádné poštovné (obvyklá výše poštovného 60 - 80,- Kč).

Reklama na obchod

Nejvíce jsme prodali:

  1. Ancestral Path tarot

  2. Lunační cyklus - Rudhyar

  3. Sefer Jecira pražská - Moučka

  4. Lexikon snů -Chetwynd

  5. Amulet č. 35

  6. Kyvadlo křišťál kapka

  7. Indická astrologie - Špůrek

Vněší svět:

Probudili jsme se do posledního roku tisíciletí starého anebo do prvého roku nového tisíciletí - podle toho, jak to kdo bere. Sama upřednostňuji druhou možnost. Zatím jsem nepotkala až na tři četné vyjímky nikoho, komu by se dění jevilo jako zvláštní.

Překvapilo mne množství akcí nabízených různými časopisy. A protože jsem chtěla někam vyjet a odpočinout si, nelenila jsem a hledala vhodné místečko k víkendovému pobytu. Nejvíce se mně zalíbil penzion na Kozí horce u brněnské přehrady. Zde pořádají antroposofické víkendy. Škoda jen, že si duchovní cestu pletou s péčí o zdraví.

Že jste také měli pocit, že to má něco společného? Pak si přečtěte přenádherné pojednání v prvním letošním čísle Regenerace. Je vloženo vprostřed časopisu a napsala je paní Daniela Fischerová.

I nepříjemnosti se dějí na tomto světě: Povídal mi kdosi, že nejmenovaná firma z Přerova nabízí kursy, které si sice sama chválí jako velmi kvalitní až nejlepší, ale za zaslání přihlášky si - bez vědomí objednávajícího - účtuje rovnou 50,- Kč. Lidská hamižnosti, kam až se vyšplháš?

Z pozvánek na akce bych s předstihem upozornila na velikonoční probuzení ve Skřidlech. Bude až v dubnu. Kdo má zájem, ať se ozve - dáme bližší informace.

Dálková studia ve Škole věšteckých umění v Brně: Dvouletá: Tarot v hermetickém pojetí. Astrologie. Jednoletá: Numerologie. Výklad z ruky. Půlroční: Výklad tarotu. Psychodiagnostická kresba a úvod do výkladu snů. Zájemci mohou dostat bližší informace a přihlášky při osobní návštěvě každé pondělí od 8 do 10 dopoledne a od 16.30 do 18 odpoledne.

Kina nás tentokrát moc neinspirovala. Prý není špatný film Šestý smysl - ale sami jsme jej neviděli......a věřte Američanům!!!

Učebnice výkladu tarotu Zuzany Antares by měla být v prodeji od začátku března.

Cena předplatného Energie platná od 1.1.2000: 169,- Kč. Předplatitelé dostávají 10 čísel Energie ročně (o prázdninách a na konci roku jsou dvojčísla), jednou za rok katalogy všeho zboží a když je něco aktuálního - další katalog v průběhu roku. 2x za rok dostane vylosovaný předplatitel, který si objednal zboží, malý dárek.

Další číslo Energie vyjde asi 20.3.y2k. (přibližně)